EV TİPİ ATIK YAĞLARIN TOPRAĞA KARIŞMASIYLA DOĞADAKİ BİTKİLERE OLUMSUZ ETKİSİNİN ARAŞTIRMA PROJESİ

Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 350 bin ton bitkisel atık yağ oluştuğu tahmin edilmektedir. Bu yağın kanalizasyona giden miktarının bir kısmı denizlere, bir kısmı toprağa karışmaktadır. Bunun sonucunda doğa olumsuz etkilenmekte bitki örtüsü zarar görmektedir. Projenin amacı bitkilerin evsel atık yağlardan ne şekilde etkilendiğini gözlemlemektir.

Atık yağların bitkilere zararının araştırılacağı bu projede rastgele 5 evden 1’er litre atık yağ toplandı. Bu yağlar karıştırılarak ortalama kirlilikte bir atık yağ havuzu oluşturuldu. Elde edilen atık yağ temiz su ile karıştırıldı. 5 adet temiz su ile beslenerek büyümesi gözlenecek A grubu, 5 adet de kirli su ile beslenerek büyümesi gözlenecek biçimde B grubu kontrol grupları oluşturuldu. B grubu bitkiler düzenli aralıklarla bu kirli su ile beslenirken A grubu bitkiler aynı aralıklarla, aynı miktarda temiz su ile beslendi. Gözlem sürecince bitkilerin gelişimindeki boy, yaprak genişliği, kök gelişimi faktörleri gözlemlenerek veriler toplandı ve tablo oluşturuldu

Sonuç Olarak :Ekolojik denge için suyun temizliği ve kirliliği durumu büyük önem arz etmektedir. Yapılan deney ve gözlemlerde de atık yağlarla beslenen bitkilerin gelişiminin olumsuz etkilendiği görülmektedir. A grubu bitkilerden 4’ü gelişimini sürdürebilmiş, 3’ünün gelişimi olumsuz devam etmiş, 3’ü ise ölmüştür. B grubu bitkilerin 6’sı gelişimini tamamlamış, 2’si az gelişmiş ve 2’si ölmüştür. Bu yolla genelleme yapılacak olursa kanalizasyon aracılığıyla doğaya karışmasına sebep olduğumuz yağların ekosistemi olumsuz etkileyeceği tespit edilmiştir. Dünyanın ve bizim geleceğimizin en önemli parçası olan doğanın bu şekilde kendi elimizle kirletilmesinin önüne geçilmesi adına yağ kullanımını azaltma, atık yağların biriktirerek devlet kontrolündeki toplama alanlarına ulaştırma konularında çevre bilincinin oluşturulması sağlanabilir.

d          DANIŞMAN ÖĞRETMEN

Nurhan KOVANKAYA

P           PROJEYİ YAPAN  ÖĞRENCİLER:

Ada ERTAN, Cemre AKDENİZ

Öğretmen ve öğrencilerimizi bu anlamlı proje için tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.08-12-202308-12-202308-12-202308-12-2023

Yayın: 28.12.2023 - Güncelleme: 28.12.2023 00:17 - Görüntülenme: 55