T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRKLARELİ / MERKEZ - Kırklareli Bilim ve Sanat Merkezi

81 İLİN ŞEHİR EFSANESİ. EBA portalda projemiz var.

81 İlin Şehir Efsanesi etwinning projesi ile öğrencilerin yaşadıkları bölgedeki efsaneleri öğrenmeleri ve kültürel etkileşim sağlamaları amaçlanmıştır. Her ilin yapboz parçası toplandıktan sonra elde edilecek olan Türkiye haritasının ve dramaların sergilenmesiyle projemiz son bulacaktır.

12-02-202012-02-202012-02-2020

KIRKLARELİ - Merkez Kırklareli'nde 81 İlin Şehir Efsanesi projesi Kırklareli Bilim ve Sanat Merkezi aracılığıyla yürütülmektedir.  5 Ekim 2019 tarihinde başlayan Proje kapsamında kurumumuz 5. Sınıf öğrencileri Kırklareli üzerinde araştırma yapmışlardır. Kırklareli'nin efsanelerinden "Kaynarca Deresi" efsanesini seçilmiştir. 7. Sınıf öğrencileri bu efsaneyi drama çekmeye uygun hale getirmişler ve drama metinlerini yazmışlardır. 8. Sınıf öğrencileri de 7. Sınıfların yazdığı bu dramayı oynayıp videoya kaydetmişlerdir.  Greenscreen uygulaması kullanılarak videonun düzenlenmesi tamamlanmıştır. Proje panosu oluşturulmuştur.  Selçuklu Şehit Demet Sezen Anaokulundaki proje kurucumuz Özlem Şahin Ecevit'in gönderdiği yapboz parçasının gelmesiyle birlikte Kırklareli'nin tarihi ve turistik eserlerinin fotoğrafları tüm öğrencilerin katkılarıyla toplanmıştır. 04.02.2020 tarihinde Kırklareli fotoğraflarıyla oluşturulan yapboz parçası tamamlanmıştır. 29 Mayıs 2020'de dramaların ve yapboz parçalarının sergilenmesiyle projemiz sona erecektir. (Tarih: 04-02-2020)

eba haberi: http://www.eba.gov.tr/haber/1580888453

 

Efsanenin drama videosu

 

https://www.youtube.com/watch?v=44wwB6dLm_Q&feature=youtu.be&ab_channel=Saynur%C3%96zl%C3%BC  

 

 

 KAYNARCA EFSANESİ

Bir zamanlar Tuna boyunda sürüsünü otlatan bir çoban, mor koçu başka tarlaya kaçınca koçu çağırır. Tarla ırmağa çok yakındır. Seslenir, çağırır, mor koçu döndüremez. Kırlarda; kendi bıçağı ile nakışladığı, özenle işlediği hiç elinden bırakmadığı bir değneği vardır. Koç geri gelmeyince öfke ile değneğini mor koça fırlatır. Hayvan tarladan çıkar ama çobanın değneği de Tuna Nehri'ne düşer. Düşünce de nehir değneği alıp götürür.

Değneğinin nehre düşmesine çok üzülen çoban, değneği arar ama bir türlü değneğini bulamaz. Aradan yıllar geçer. Göçmen olarak Türkiye'ye gelen çoban, bir gün Kaynarca'dan geçerken Kaynarca Deresi'ne yakın bir kahvenin kapısında asılı bir değnek görür. Gözlerine inanamayan çoban yaklaşır ve değneği heyecanla inceler. Değnek yıllar önce Tuna Nehri'nde kaybolan değneğidir.

Ona bakan meraklı gözlere, değneğin kendisine ait olduğunu iddia etse de kimseyi inandıramaz. "Biz onu Kaynarca Deresi'nin içinde yüzerken bulduk, nasıl olur?" derler. Çoban da değneğin bir ucundaki burgulu boşluğa patronundan aldığı altınları yerleştirdiğini söyler. Burgulu yeri açar ve altınlarına kavuşur.

Kaynarca Deresi Efsanesi e-Twinning ile Hayat Buluyor! | Eğitim Bilişim Ağı 81 İlin Şehir Efsanesi etwinning projesi ile öğrencilerin yaşadıkları bölgedeki efsaneleri öğrenmeleri ve kültürel etkileşim sağlamaları amaçlanmıştır.Her ilin yapboz parçası toplandıktan sonra elde edilecek olan Türkiye haritasının ve dramaların sergilenmesiyle projemiz son bulacaktır. www.eba.gov.tr

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.02.2020 - Güncelleme: 17.01.2023 13:11 - Görüntülenme: 523
  Beğen | 9  kişi beğendi