T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRKLARELİ / MERKEZ - Kırklareli Bilim ve Sanat Merkezi

MUTLULUK HORMONLARI PROJESİ

PROJE AMACI: Vücutta salgılanan ve farklı fonksiyonları bulunan kimyasallar hormon olarak adlandırılır. Mutluluk hormonu organların işleyişi açısından sağlıklı bir yaşam için önemliyken ayrıca ruh halinizi, hayata bakışınızı ve duygularınızı da etkiler. Mutluluğunuzu etkileyen aslında 4 hormon vardır. Bunlar; serotonin, endorfin, dopamin ve oksitosindir. Projemizin amacı, bunları araştırmak, beyindeki görevlerinin neler olduğunun bulunmasıdır.

PROJE YÖNTEMİ: Projeye mutluluk hormonlarının neler olduğunun araştırılması yapılarak başlanmıştır. Alanyazın taramasında kullanılarak anahtar kelimelerin belirlenmesi ile devam edilmiştir. Belirlenen  dopamin, serotonin, oksitosin, endorfin hormonları gibi anahtar sözcüklerle internet ve kütüphanelerde tarama yapıldı. Bu yöntemle ulaşılan tüm yayın, kitap, makale, broşür, haber vb. online ve basılı kaynaklara ulaşılır. dopamin, serotonin, oksitosin, endorfin hormonların beyindeki görevleri raporlaştırıldı. Oluşturduğumuz rapor doğrultusunda bulunanlar görsel olarak sunuldu

 

SONUC: Stres ve depresyon gibi mutsuzluğa yol açan problemler de mutluluk hormonlarının yeterince salgılanmaması ile doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı bir yaşam için bu hormonların yüksek olmasında yarar vardır. Hormonlar, vücut tarafından salgılanan ve farklı görevleri bulunan kimyasallardır. Ayrıca, ruh halinizi ve duygularınızı büyük ölçüde etkileyen hormonlara ise mutluluk hormonu adı verilir. Mutluluk hormonu tek bir hormon gibi bilinse de aslında mutluluğunuzu etkileyen 4 farklı hormon vardır. Mutlu olmak için dış etkenler kadar vücudunuzdaki hormonların da oldukça etkili olduğunu öğrenilmiştir. 

 

 

       PROJE DANIŞMAN ÖĞRETMENLERİ:

Esra ERGÖN, Kübra ŞAHAN, Öyken ERGÖN

PROJE YAPAN ÖĞRENCİLER:

Yaman TATAS, Emircan GICAN,Elif KARATAŞ

 

Projeyi yapan öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.

 

13-12-202313-12-202313-12-202308-12-202307-12-202328-12-202328-12-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 28.12.2023 - Güncelleme: 28.12.2023 00:41 - Görüntülenme: 57
  Beğen | 0  kişi beğendi